Tips voor herfst- en wintermode 2017/2018

Marks & Spencer Autograph Leren rok A-lijn

Lange leren rok (Autograph)

Wat kun je dit najaar aan trends verwachten en wat mag absoluut niet in je garderobe ontbreken? Ik vertel je via verschillende invalshoeken  in deze aflevering van ‘In de mode, uit de mode?’ wat er mogelijk is.

Maar voordat we de modetrends weer voor je op een rijtje zetten wil ik toch nog even iets zeggen over de revolutie in de modellenwereld het afgelopen jaar. Waar we een tijdje geleden al eens eenmalig transgendermodellen op de catwalk terugzagen, was het dit seizoen plotseling hot news in de (Nederlandse) modebladen. Overigens met meerdere afwijkende modellen dan alleen transgender.  Onder het motto: ‘Diversiteit is het nieuwe normaal’ (Harper’s Bazaar), bijvoorbeeld met Valentijn de Hingh als het bekendste Nederlandse transgendermodel. Steeds vaker zien we in de media transgender mensen. Ook de modewereld doet inmiddels een duit in het zakje. Op catwalks en zelfs op de meest geambieerde covers verschijnen steeds vaker mannen die zich vrouw voelen en die qua schoonheid zeker met vrouwelijke topmodellen kunnen wedijveren  – en het misschien zelfs wel van hun vrouwelijke collega’s kunnen winnen, bijvoorbeeld Valentina Sampaio (19), transgender topmodel uit Fortaleza, Brazilië, als eerste transgender op de cover van Vogue Paris nadat ze dat al op de Braziliaanse Elle was geweest. Valentina is zeker  niet  het eerste transgender topmodel. Zo werkt Lea T, eveneens afkomstig uit Brazilië, voor Redken. Dit model poseert bovendien voor modemagazines als Vogue, Vanity Fair and Love  en is ze de muze van Riccardo Tisci van Givenchy. En natuurlijk in reclamecampagnes  zoals Andrej Pejic voor de HEMA (push-up bh’s) in 2011. Inmiddels zijn er ook modellenbureaus voor transgenders. Het bekendste bureau is Trans Model in New York. Daarmee lijkt de grens tussen man en vrouw zelfs in de modewereld aan het vervagen. Vooral in Amerika is er veel over te doen. Daar mag je kiezen of je als ‘hij’ of ‘zij’ aangesproken wilt worden en deze keuze moet publiekelijk gerespecteerd worden. En al naar gelang hoe je je voelt – man of vrouw – mag je gebruik maken van de openbare toiletten. Dat is overigens ook bij ons in toenemende mate zichtbaar in de zogenoemde genderneutraliteit.

Valentijn de Hingh

Valentijn de Hingh (nl.wikipedia.org)

De modetrends

Het wordt een kleurrijke winter met – wederom – veel fantasieën en spannende kleurcombinaties. De mode is rijk aan details, de vormen zijn interessant en de volumes nog steeds vrij wijd. Ook is er dit seizoen weer een overvloed aan spannende modeaccessoires. Vooral op het gebied van de schoenmode zien we veel nieuwe dingen.

Een groot deel van de omzetten van de modehuizen komt van accessoires! En daarom doen ze er natuurlijk extra hun best op. We blijven kleine tassen zien maar gaan ook weer voor supergroot. Qua schoenen mag letterlijk alles maar sneakers boeten een beetje aan belangrijkheid in. En verder is er dit seizoen eindelijk ook aandacht voor de beenmode. Ook (nep)bont maakt deel uit van de mode, de nepbontjassen zijn er in felle kleuren. Verder zien we ook veel bontdetails op tassen, schoenen maar ook kleding, bijvoorbeeld sweaters en truien met bontmouwen. Combineren is en blijft het geheim van de mode. De modeontwerpers blijven steeds maar zoeken naar nieuwe combinaties. Zo zien we dit seizoen veel combinaties van zwart en inktblauw, een kleurcombi die voorheen not done was. Spijkergoed (denim) is een evergreen. Dit seizoen is het spijkergoed super chic, eerder haute couture dan casual, en combineren we spijkerbroeken met spijkerjasjes. Of met parels!

De mode blijft etnische invloeden vertonen. Het is niet zozeer een jaren ’70 stijl die we op de catwalk en in de modecollecties zien maar eerder een moderne herinterpretatie van etnische invloeden en kleurrijke prints uit alle windhoeken van de wereld. Voeg daar een soort semi-ambachtelijke bewerkingen aan toe en je hebt de folk spirit in jaren 2017/2018 stijl. Ook op het gebied van de winterjassen komt de mode met een enorm uitgebreid aanbod. Van lange jassen bijna op de grond tot gewatteerde jacks met supervolumes. Populair zijn warme kleuren, zachte wol en troost-truien. Lies- en over-de-knielaarzen zien we dit seizoen weer volop. Niet alleen de laarzen zijn lang, maar ook de jassen, soms zelfs tot bijna op de grond. Verder is er heel veel mooi, soepel, zacht en vrouwelijk leer voor super chique leren jurken en rokken (zie foto lange leren rok boven dit artikel) en voor boterzachte leren jasjes.

Deze winter sjouwen we niet één, maar twee of zelfs drie tassen met ons mee die natuurlijk allemaal leuk matchen en je outfit helemaal afmaken. Een andere trend: we zien vele midirokken en -jurken.

En dan zijn we wel zo’n beetje bij de schoenen aangeland. Het wordt volgens mij een echte laarzenwinter. Enkellaarsjes zijn weer helemaal hot, plat of met hoge hak, met veters of glad. Ik zie ze in grote getale in de winkels terug. Maureen Filé geeft ons weer haar kijk op de schoenmode dit najaar:

‘Het nieuwe seizoen zit weer vol met nieuwe schoenentrends die niet mogen ontbreken in jouw wintergarderobe! Ook zien we trends die terug van weggeweest zijn in een vernieuwd jasje. Trends die we al kennen en terug gaan zien zijn onder andere de buckle boots en platform schoenen. Deze herfst/winter zien we ook eens andere kleuren dan de standaard najaar kleuren zwart, bruin en grijs. Kleuren als bordeauxrood, donkerpaars, okergeel, donkerblauw en donkergroen maken je najaarslook een stuk warmer en kleurrijker. Ook zilver en goud zijn kleuren die niet te missen zijn dit najaar. Printjes zien we volop en mogen zelfs gecombineerd worden met elkaar. hieronder zijn de belangrijkste trends voor de schoenmode op een rijtje gezet.

‘Zeg het met Bloemen’

Bloemenprints overal dit seizoen! En dan vooral heel veel roosjes en varianten hierop. Leuk, want lekker vrolijk en meisjesachtig. Maar deze trend kan zeker ook stoer gedragen worden. Met deze trend mogen je voeten echt gezien worden! Schoenen met prints gaan we volop zien dit seizoen. We zien de bekende bloemenprint en dierenprint (zie foto met tijgerprint) die het al seizoenen lang goed doen, maar ook zien we de barokprint, ruitjesprint, grafische- en futuristische prints. Prints mogen zelfs met prints gecombineerd worden. Vind je dat teveel van het goede, houd dan de rest van je outfit basic en vestig alle aandacht op je voeten! In onze collectie vind je de printtrend terug op enkellaarsjes, sneakers, hoge laarzen en instappers.

Gieselle met tijgerprint

Gieselle met tijgerprint (www.marieantoinette-shoes)

‘Lang in leer’

Broeken, tops, jassen, rokken, laarzen, tassen en meer. We willen álles in het leer. Het liefst in minimalistische snit met hier en daar een opvallend detail. Kiezen is niet nodig; dit seizoen dragen we gewoon leer-op-leer. En dan vooral lekker lang. Daarbij hoort een paar buckle boots! Dit zijn stoere laarsjes met meerdere gespen over de wreef en schacht. Je kunt er dit seizoen echt niet meer omheen! We zien enkellaarzen en hoge laarzen met meerdere gespen van suède en leer in zowel lage- als hoge hak. Ook details als studs en grove zolen komen kijken bij deze trend. Buckle boots zijn tevens heel goed te combineren; ze staan onder bijna elke outfit!

‘Vandaag is rood’

Als er één kleur veel voorbij komt dit seizoen dan is het wel rood. Van felrood tot dieper klassiek rood, en dan vooral ook de verschillende tinten combineren. Bijkomend voordeel: rood staat bij iedereen!  Een gedurfde combinatie is fluweel en diep klassiek rood. Dit is een zacht materiaal en heeft een luxueus uiterlijk. Hierdoor zijn fluwelen schoenen zeer geschikt voor een party. We zien fluwelen enkellaarsjes, instappers en sneakers, soms in combinatie met een print. Ze staan perfect onder een rok, halflange jurk of onder een mooie jeans.

Lekker Spacen’

Glimmende stoffen met glitters mogen ook dit seizoen niet ontbreken volgens de grote modehuizen. Een voorbeeld is lakleer. Lakleren schoenen zijn echte eyecatchers. Het glimmende effect van dit materiaal zorgt ervoor dat je schoenen echt opvallen, maar geeft tegelijkertijd je outfit een classy en nette uitstraling. Erg geschikt voor een feestje of voor een nette gelegenheid, maar ze kunnen natuurlijk ook voor casual gebruik erg leuk staan! Lakschoenen zijn echt niet moeilijk te combineren, ze staan bij vrijwel iedere outfit.

Wat draagt Gea zelf dit najaar?

Ik ga voor een leuke jurk met zwarte panty en hoge zwarte of bruine laarzen of een mooie lange rok, zoals op de foto boven het artikel. Afhankelijk van de temperatuur een trenchcoat of lange winterjas.

Voor meer informatie:

www.facebook.com/gea.cross

www.geacross.wordpress.com

www.marieantoinette-shoes.com

www.trendystyle.net

Plaats een reactie